Een gratis schetsje?!

08 april, 2014

Schetsje voor een habbekrats…..
Na een eerste verkennend gesprek verwachten opdrachtgevers vaak een schets van de eerste ideeën. De offerte van het ontwerpproces vergezeld met een schets. Alsof een schilder als bewijs van zijn vakmanschap alvast gratis en voor niks, vrijblijvend een kozijn mooi strak aflakt wanneer hij zijn prijs afgeeft.

Wat is zo’n schets waard en wat betekent het? Vaak is het een hergebruikt plannetje net iets aangepast en weinig specifiek toegespitst op de wensen van de opdrachtgevers.
De crux zit hem in het feit dat je als architect voor niks de kern van je vak gratis prijsgeeft. Voor niks een schetsje om het werk hopelijk binnen te halen. Sommigen noemen dit voorinvesteren, een stukje bedrijfsrisico dat erbij hoort. Maar voor mij als architect is een schetsje, hoe simpel het er ook uit mag zien, redelijk veel werk. Een plattegrondje hergebruiken en net iets anders overtrekken op een kalkpapiertje is niet ontwerpen maar onpersoonlijk hergebruik van standaard oplossingen. Een gemiste kans! Koop dan een bestaand huis! Dan weet men vooraf echt wat men krijgt en wat het kost! Zo wordt het nooit een persoonlijk maatpak, het is maar waar men genoegen mee neemt.
Een goede schets komt voort uit locatie onderzoek, grondige inventarisatie van de woonwensen, mogelijkheden binnen het budget en vooral ontwerp arbeid! Er gaan gewoon redelijk wat uren zitten in het vervaardigen van een zinvolle schets, te veel om dit voor niks te doen! Maar toch laten de marktomstandigheden je af en toe twijfelen om het te doen. Maar hoe ver ga je dan? Krabbel je wat op papier in een uur, voor wat het waard is? Begrijpen opdrachtgevers ook dan je bedoelingen, hoe zien zij het? Zonder communicatie over hele ruwe schetsen is er veel onbegrip mogelijk.
In het dilemma van de schets vooraf  weet ik geen standpunt in te nemen. Ik neig naar het resoluut weigeren van het maken van een schets vooraf zonder opdracht of verrekening. Gewoon omdat niemand voor niks behoort te werken en niemand de kerntaak van zijn vak direct op tafel hoeft te leggen. Een fotograaf neemt toch ook eerst geen gratis foto’s van het bruidspaar om te laten zien dat hij zijn vak verstaat? Referenties laten vaak al vakmanschap zien. Toch wordt het zo nu en dan van je gevraagd of verwacht, maar eigenlijk zegt dat al genoeg over de opdrachtgevers zelf. Of ze realiseren zich niet dat het veel werk is of ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en stellen geen noemenswaardige eisen aan het ontwerp.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.