Woning Beukenlaan Bergen op Zoom

Met bescheiden middelen is er een vernieuwende woning ontworpen.
Flexibiliteit en vasthoudendheid van de opdrachtgevers zijn nodig geweest om het project te realiseren.

Het is een opmerkelijk project dat op buiten de vaste referentiekaders van menig aanschouwer valt.
Voor de kenner is het op contextueel niveua schatplichtig aan het project Nemausus in Nimes van architect Jean Nouvel.

De kunst was het combineren van pragmatische bouwmethoden tot een bijzondere ruimtelijke en comfortabele woning.
Geen hang naar valse authenticiteit, vooral geen arbeidsintensieve elementen in metselwerk of bijzondere onpraktische kapvomen.
Recht en rechthoekig is het credo!
En dit zonder een zielloze doos te creëren maar juist een subtiele compositie van volumes en de juiste ramen op de juiste plaats.
Door een precieze zonnestudie is het volume dusdanig gepositioneerd dat de eigenschappen van het kavel optimaal worden benut.
Op de ochtendzon is een "ontbijt terras" gesitueerd dat zich samen met de keuken en de entree op de straatzijde richt.
Grote ramen van vloer tot plafond laten veel daglicht binnen en realiseren een bijzondere relatie tussen de straat en het huiselijk leven.
De luifels zijn er voor zonwering maar deze begeleiden ook de overgang van binnen naar buiten en creëren tussenruimte.
Een beetje binnen en een beetje buiten.
De centraal geplaatste trap naar de verdieping in de verder open ruimte vormt de ruimtelijke scheiding naar woonkamer met meer privacy.
Hier opent de woning zich volledig naar de tuin die zo is gepositioneerd dat deze veel middag- en avondzon krijgt.
Ook hier een luifel, die het buiten naar binnen "trekt". Op de verdieping krijgt de ouder slaapkamer twee ramen gericht op de aanwezige zichtassen.