Zorgwoningen Kerkstraat Oud Gastel

Midden in de kern van Oud Gastel zijn 16 groepwoningen en 10 zelfstandige appartementen ontworpen die gebruikt gaan worden door zorgorganisatie SDW. Het betreft hier een gemeentelijk monument wat vroeger naamsbekendheid had als bioscoop RoVo.
Op deze gevoelige locatie is een zwaar programma geprojecteerd, met grote zorgvuldigheid is dit in de structuur van lintbebouwing ingepast. Een uiterste complexe puzzel wat betref bezonning, buitenruimte, privacy maar vooral routing en beheersbaarheid van de zorgwoningen. Voeg daar ook nog aan toe dat het hier om de herbestemming van een monument gaat met gedeeltelijke nieuwbouw.

Om het gebouw in zijn context te voegen is het opgevat als een uitvergroting van het DNA van de aanwezige diepe kavels aan het lint. Een woning met een kas in de tuin en een schuur vormen het basis idee. Dit is vertaald naar het programma met de groepswoningen in het monumentale deel, de groepswoonkamers in de kas en de zelfstandige appartementen in de "schuur". Naast het monumentale deel komt een eigentijdse nieuwbouw die de straatwand van de lintbebouwing vervolmaakt.

Voor de doelgroep is dit zorgcomplex hun universum, er is dan ook veel aandacht besteed aan de positionering van de ramen, het uitzicht en de oriĆ«ntatie op de zon. Ieder gebouwdeel heeft  zo zijn eigen identiteit met onderscheidende materialen en sfeer.