House of Fairytales

Inzending voor een ontwerpcompetitie van een nieuw museum voor Hans Christian Andersen te Odense Denemarken.

In het centrum van Odense is een nieuw museum gepland op de locatie van het huidige museum. Het ontwerp gaat er  vanuit zoveel mogelijk van de reeds aanwezige parkruimte te behouden en te versterken. Door het museum halfverdiept aan te leggen past het in de schaal van de omliggende bebouwing. Er is zo een hellend "romantisch" park gecreĆ«erd waar via een kronkelend pad de entree van het museum wordt bereikt. Zowel voor de bezoeker van het museum als een willekeurige gebruiker van de stad vormt het park een aangename verblijfplaats. Het krijgt een dusdanige inrichting dat het de zintuigen stimuleert en de bezoeker even uit de waan van alle dag trekt en ontvankelijk maakt voor verhalen... voor sprookjes.

Het museum is georganiseerd rondom een centrale trap die toegang biedt tot de multifunctionele museale ruimtes. Door toepassing van hedendaagse multimedia-technieken is het interieur terughoudend en eenvoudig aanpasbaar voor verschillende exposities. De regelbare louvres kunnen de zalen verduisteren of volledig openen naar het park wat een gevarieerde ervaring van de ruimtes mogelijk maakt.

Het ontwerp is niet in de prijzen gevallen maar toont een zorgvuldige inpassing in de stedelijke context en het inzetten van landschappelijke kwaliteiten.