Woning Escarp 3 Bergen op Zoom

Ontwerp woning Escarp 3 Bergen op Zoom

De opdrachtgevers waren geïnteresseerd in een kavel in het nieuwbouwwijkje "Kijk in de Pot" te Bergen op Zoom. De ideeën waren nog wazig en Arjan Welschot Architectuur heeft de eerste aanzet gemaakt de woning te concretiseren. Het betreft hier een schetsontwerp / structuurstudie voor een eigentijds landhuis.

Het beeldkwaliteitsplan opgesteld door de Gemeente Bergen op Zoom gaat uit van traditionele architectuur met "sprekende" kappen. Ironisch genoeg wordt er anno 2012 verwezen naar wel zeer belegen voorbeelden uit de vorige eeuw met huizen die eigenlijk qua structuur niet meer stroken met de wensen van de opdrachtgevers. Deze huizen worden vaak ervaren als "hokkerig", hebben geen open plattegrond en missen vaak een goede directe relatie met de tuin, laat staan een relatie tussen tuin en interieur. Het komt cultureel armoedig over dat er wordt gerefereerd aan een beeldesthetiek uit de vorige eeuw, net alsof er nu niets beters meer is te creëren. Daarom is voor dit ontwerp uitgegaan van eigentijdse traditionele referenties die niet gebasseerd zijn op herhaling maar op vernieuwing van traditie.

Het ontwerp combineert een open plattegrond waarin alle leefruimtes met elkaar in verbinidng staan met een stoere rieten kap. De open wanden structuur van de woning laat de grens tussen binnen en buiten vervagen en laat de tuin een onderdeel van het interieur worden. De haard vormt het centrale element dat fungeert om ruimte te verdelen en af te bakenen. De slaapvertrekken bevinden zich in de besloten rieten kap en zullen daglicht krijgen door dunne verticale snedes in het dakvlak.

Een eigentijdse vertaling van een landhuis met veel aandacht voor privacy en relatie met de tuin. Een beoogde leefsfeer van openheid en gelijktijdigheid. Voor de opdrachtgevers betekent dit een mooi grote moderne woonkeuken, aansluitend op de lange eettafel naast de haard en een grote beschutte lichte woonkamer die via een veranda natuurlijk uitkijkt op de tuin.

Helaas is deze woning door de in de ogen van de opdrachtgevers ongewenste ontwikkeling van een nabij gelegen appartementencomplex geannuleerd.