Woning Heimolen 74 Bergen op Zoom

Ontwerp woning Heimolen 74 Bergen op Zoom

Op een schitterende locatie in het buitengebied van Bergen op Zoom wilden de opdrachtgevers hun droomhuis laten ontwerpen. Het voorgeschreven beeldkwaliteitsplan was wederom erg traditioneel en gaf één wel zeer obligaat refentiebeeld van een woning. Als er een locatie is die om moderne luchtige open architectuur vroeg dan was het deze wel, een woning gericht op de omgeving en verbinding met het landschap.

Mentale en ruimtelijke referentie was dan ook de gebiedseigen abstracte architectuur van Alvaro Siza, die een archetypische schuurvorm heeft vertaald naar uiterst sensibele architectuur. De uitdaging was deze te vermengen met de open, moderne architectuur van Richard Neutra, waarin transparantie en naadloze overgangen tussen natuur en interieur centraal staan. Het ontwerp moest een baby worden van Siza en Neutra!

Als katalysator van het ontwerpproces fungeerde in het begin maquettes van verschillende woning varianten. Hierdoor worden met fysieke modellen de zintuigen van de opdrachtgever geprikkeld. Zien, aanraken en van dichtbij bekijken van ruimtelijke voorbeelden van de opties bevorderden de dialoog over ruimte, ordening, materialisatie, schaduw, lichtinval en de emoties van het wonen.

De wens van de opdrachtgevers was zoveel mogelijk privacy maar ook zoveel mogelijk openheid naar het landschap toe. Hiervoor is in het ontwerp een tuinmuur van 48 meter lang geïntroduceerd die de woning in het landschap verankerd. De metselwerk muur loopt door in het interieur en verbind zo het buiten met het binnen. De centrale woonruimte heeft een verdiepingshoogte van meer dan 3 meter en is rondom voorzien van bovenlichten, zo valt de gehele dag het zonlicht langs verschillende zijden binnen.

De woning heeft een herkenbaar silhouet van een typisch huis zoals een kind het zou tekenen, uitgevoerd in rauw rood genuanceerd metselwerk krijgt het een stoer karakter. De luifels en overstekken bekleed met antraciet aluminium begeleiden de overgang van binnen naar buiten, bieden beschutting en kaderen het uitzicht. Herkenbaar maar onmiskenbaar eigentijds.

Alhoewel de woning geheel is uitgewerkt tot het niveau van werktekeningen gereed om te bouwen hebben de opdrachtgevers om privé redenen de bouw geannueleerd.

Wat rest is een schitterend plan.